Lato to dobry moment aby przyjrzeć się swojej diecie, szczególnie jeśli mamy problemy z nadciśnieniem tętniczym i wysokim stężeniem glukozy. Lato to czas gdy mamy pod dużo świeżych warzyw i owoców. Dojrzewały one w naturalnych warunkach, dlatego są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i składniki mineralne.
Pamiętaj, że prawidłowy sposób odżywiania oraz aktywność fizyczna to najważniejsze czynniki, które mogą ochronić przed rozwojem nadciśnienia tętniczego. To także skuteczna metoda leczenia tej choroby. Ważne jest, aby dieta składała się z:
- dużej ilości warzyw,
- owoców,
- tłustych ryb morskich,
- produktów zbożowych
- oraz orzechów i nasion.
Ponadto warto zwiększyć spożycie pokarmów bogatych w potas, a ograniczyć te z wysoką zawartością sodu.
Główne zasady diety mającej na celu obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, to:
- W przypadku istnienia nadwagi lub otyłości konieczna dieta niskokaloryczna (1500kcal). Nie może ona polegać jednak ograniczeniu pokarmów. Musi być to dieta dobrze zbilansowana.
- Ograniczyć spożycie tłuszczów, zwłaszcza nasyconych, czyli pochodzących z produktów zwierzęcych. Należy unikać tłustych mięs (baranina, wołowina, słonina, boczek, karkówka itp.), masła, tłustej śmietany, tłustych sosów, majonezów, przetworów mięsnych typu: kiełbasy, kaszanki, parówki czy pasztety.
- Jeść więcej owoców i warzyw, takich jak: seler, zielona sałata, szparagi, biała kapusta, rzodkiewki, fasolka szparagowa, brukselka, ogórek, szpinak, kabaczki, brokuły, rzepa, cebula, arbuz, gruszka, jabłko.
- Zamiast cukrów prostych (słodycze, owoce) należy przyjmować cukry złożone (pełnoziarniste produkty zbożowe).
- Dieta powinna być niskobiałkowa, ponieważ produkty metabolizmu białka mogą obciążać i uszkadzać nerki.
- Konieczne jest wyłączenie z diety produktów podnoszących ciśnienie krwi takich jak kawa, mocna herbata oraz alkohol.
- Spożywać pokarmy łatwostrawne.
- Jako techniki kulinarne poleca się gotowanie, pieczenie w folii, pieczenie w pergaminie lub duszenie – dzięki tym technikom posiłki nie zalegają długo w żołądku.
- Konieczne jest obniżenie do minimum spożycia soli kuchennej, najlepiej do ilości ok. 3 g dziennie.
- Sól sodową można zastąpić jej potasowymi substytutami, jednak sprawę tą należy indywidualnie skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, szczególnie w przypadku stosowania farmakoterapii.
- Sól można zastąpić innymi przyprawami, takimi jak czosnek, majeranek czy bazylia, które urozmaicą smak dań.
- Poleca się zwiększenie podaży witamin, szczególnie witamin o właściwościach przeciwutleniających, czyli witaminy C, E i A. Zwiększ w diecie ilość produktów zawierających witaminę C, np.: pomidory, papryka, koper, dzika róża, agrest, truskawki, maliny, morele, kiwi, czarne porzeczki, pomarańcze.
- Należy wystrzegać się produktów bogatych w sód i sól kuchenną, takich jak słone paluszki, chipsy, orzeszki solone, chrupki, krakersy, wędliny gotowe, produkty marynowane, kiszone, konserwy, produkty typu fastfood, zapiekanki oraz pizza.
- Powinniśmy pamiętać o przyjmowaniu produktów bogatych w potas, który jako antagonista sodu pomaga obniżać ciśnienie, a dodatkowo może być tracony podczas farmakoterapii przeciw-nadciśnieniowej. Produkty bogate w potas to: zielone warzywa liściaste (natka pietruszki, brukselka), pomidory, ziemniaki, warzywa strączkowe (groch, fasola, soja) oraz owoce (banany, brzoskwinie, czarne porzeczki, morele, winogrona). Znaczne ilości potasu zawarte są także w otrębach pszennych.
- Spożywać 5 – 6 niewielkich posiłków dziennie, o stałych porach. Konieczna w diecie jest odpowiednia ilość płynów – 1,5-2,5 litra na dzień. Wskazane są: niegazowana woda mineralna, świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, słabo parzona herbata, herbata zielona.
Sprawdź nasze zdrowe 14 dniowe propozycje letniego menu. Pobierz >>>Letnia dieta<<<